Hendrikus (Henk) Chabot

(1894-1949)

Hendrikus Chabot (Sprang, 2 augustus 1894 – Rotterdam, 2 mei 1949), beeldhouwer / etser / schilder, wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. 

Henk Chabot kreeg als jongen werk bij een schilderspatroon die hem naar de Academie liet gaan. Vanaf 1915 werkte hij als restaurateur, vanaf 1916 in zijn eigen atelier op de Zuidblaak, kort daarna in de Wijnstraat. Begin jaren twintig maakte hij reizen naar Duitsland en Oostenrijk. Hij sloot zich aan bij o.a. de kunstenaarsgroep R33. Vanaf de jaren dertig kreeg het schilderen meer de overhand op het beeldhouwen.

Juist op het moment dat hij als vrij scheppend kunstenaar meende te kunnen leven brak de Tweede Wereldoorlog uit. Dat greep hem zo aan dat het hem zelfs artistiek dreigde te verlammen. Na de bevrijding beleefde hij een nieuwe opbloei, maar zijn gezondheid was broos. Hij overleed op 2 mei 1949 in Rotterdam.

Hendrik Chabot, thuis in Hillegersberg

Henk Chabot woonde en werkte lange tijd nabij Hillegersberg: in 1934 vestigde hij zich aan de Rotte in Bergschenhoek. Een collectie van de werken van Chabot is vele jaren op afspraak te zien geweest in het woonhuis/ museum Hendrik Chabot aan de Berglustlaan 12 in Hillegersberg. Dit huis is verbonden aan de kunstminnende familie Tol, die al meer dan eeuw een slagerij heeft aan de Bergse Dorpsstraat. 

In 1993 is de collectie van de Berglustlaan overgebracht naar het toen opgerichte Chabotmuseum. Dit museuem is gevestigd in een villa in het Rotterdamse Museumpark.