Cornelis Nicolaas Abraham (Nelis) Loos

(1863-1942)

Cornelis Nicolaas Abraham (Nelis) Loos (1863-1942) raakte al jong vertrouwd met het caféleven, want op zijn veertiende begon hij te werken in het café van zijn vader aan de Hoogstraat. In 1883 begon hij zijn eigen café aan de Kaasmarkt. Loos kocht uit een faillisement in 1894 het bekende café Hollandia aan de Linker Rottekade. In 1900 opende hij het café Transvalia aan de Berg­weg (het latere Victoria filmtheater en daarna Correct). Loos liet op de muren van het café uit eerbetoon aan de Boerenoorlog in Zuid-Afrika acht tegeltableaus aanbrengen met daarop de voorstellingen van de gevoerde veldslagen.

Door de goedlopende zaak aan het Hofplein kon Loos doorpakken: in 1913 richtte hij de "N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Hotels, Restaurants en Koffiehuizen" op. Hij kocht nog diverse cafés in de stad en belegde zijn geld in aandelen en onroerend goed.

C.N.A. Loos in Hillegersberg

Loos kocht in 1914 de vila 'Buitenlust' en opent daar in 1916 zijn "Theeschenkerij en Sociëteit Plaswijck". Dat werd geen groot succes. De villa aan de Straatweg is vanaf 1921 het raadhuis van Hillegersberg. Dit pand, waar later ook de Deelgemeente zich vestigde, heeft -zeer toepasselijk- het adres: C.N.A. Looslaan 1. 

Loos vestigde zich eind 1918 in Hillegersberg. Hij liet villa "Vogelzang" bowen, tegenover het voormalige Raadhuis: Straatweg 266. De villa bestaat niet meer.

Loos opende in 1922 Paviljoen Plaswijck, de voorloper van het grootschalige recreatiepark aan de Bergse Achterplas, het Plaswijckpark. Het park werd in 1923 geopend. Door het Plaswijckpark werd Hillegersberg weer het ontspanningsoord zoals het vroeger was ten tijde van Freericks.