Adrianus van der Plas

(1899- 1974)

Adriaan van der Plas werd op 31 januari 1899 in Rotterdam geboren. Hij volgde vanaf zijn 14e 's avonds lessen aan de Academie van Beeldende Kunsten. Overdag werkte als jongmaatje bij schider-decorateurs als Groen en Gidding. In 1919 haalde hij zijn onderwijsacte M.O. en ging lesgeven. Dat was overigens niet zijn passie: liefst trok hij zich terug op zijn atelier.

Van der Plas was tekenaar, kunstschilder en beeldhouwer. Hij schilderde veel religieus werk. Van der Plas schilderde zo'n 400 portretten, veelal in opdracht. Een bekend werk van Van der Plas is het schilderij van Konigin Juliana dat in de B&W-kamer op het stadhuis van Rotterdam hangt. Ook schilderde hij havengezichten en maakte beelden, plaquettes, gevelstenen en glas-in-loodramen. Het Rotterdamsch Nieuwsblad schreef in 1969: "Van der Plas heeft de stad 'gedecoreerd' zoals weinigen voor hem hebben gedaan. Van der Plas overleed op 20 september 1974 in een verpleeghuis te Kerkrade. 

Adrianus van der Plas in Hillegersberg

Adrianus van der Plas een veelzijdig kunstenaar, vanaf 1932 tot een paar jaar voor zijn overlijden in 1974 woonde en werkte hij op de Stadhouderslaan 32 in Hillegersberg, tegenover de Bergse Plas. Van der Plas en Chabot kenden elkaar goed en zijn veel met elkaar opgetrokken. 

Hoewel Van der Plas opdrachten in heel het land uitvoerde zijn ook verschillende werken van hem in Hillegersberg, bijvoorbeeld in de voormalige Christus Koningkerk was werk van hem te zien (de Kruisafname en enkele portretten van priesters).